FOTO: Sedm medailí přivezla Arkadie z abilympiády v Praze

Foto: Vladimíra Benediktová
  •  

Už pošestnácté se v pražském Jedličkově ústavu sešli chlapci a děvčata se zdravotním postižením z celé republiky, aby se utkali v řadě disciplín abilympiády pro děti a mládež.


Tu pořádá Jedličkův ústav a školy spolu s Nadací Jedličkova ústavu a Českou abilympijskou asociací. Potřinácté se tohoto klání zúčastňuje také soutěžní družstvo soukromé speciální školy Arkadie. A účast to není jenom symbolická, ale vždy korunována úspěchem, pokaždé si soutěžící z Arkadie přivezli několik medailí. Letos to byly 3 zlaté, 1 stříbrná a 3 bronzové.

Po loňském zasvěcení abilympiády Karlu IV., dekorovala letos vítěze Marie Terezie, od jejíhož narození uplynulo13.května, právě v den, kdy abilympiáda probíhala, 300 let. Tepličtí abilympionici obsadili 9 disciplín z 15ti soutěžních disciplín.Sedm z nich obsadilo medailová místa, sportovní terminologií „stanulo na bedně“ (i když v tomto případě kvůli vozíčkářům o vyvýšené stupně nešlo), zbylých 6 obdrželo čestná uznání. Stupeň nejvyšší obsadila z mladších žáků Katka Hrstková v malování na sklo, ze starších pak Julča Drapáková ve skládání puzzlí a Fanda Obolecký se svým koníkem v disciplíně práce se dřevem. Další medaile si rozdělili jen starší žáci. Na stříbro dosáhla Natálka Třísková se svým dortem a košíčky v disciplíně cukrářství. Bronz si vydobyli Kája Havlíček zvládáním her na PC, Nikol Bartošová za aranžování květin a Natálka Vernerová za podsedák utkaný na kolíkovém stavu.

Abilympiády jsou důležitou součástí přípravy dětí se zdravotním postižením na budoucí život, mnohdy přímo na pracovní uplatnění. Zručnost, k jejímuž získání jsou na těchto akcích motivovány, jim později pomůže překonat řadu překážek. Samozřejmě má velký význam i posilování sebevědomí. Dík patří pedagogickým pracovníkům, kteří těmto výjezdům věnují svůj volný čas.

Josef Hon


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*